Speel Zóóó Vermoeiend nu ook online! www.zooovermoeiend.com

Spel(regels)

Ik wil dit spel

Heb je het spel niet in huis, maar wil je het wel spelen? We verkopen een kleine oplage. Of download hier alle kaarten en instructies om zelf te printen.

Bestellen Downloaden

Spelregels

Je speelt Zóóó Vermoeiend met minimaal 2 tot maximaal 6 personen. Elke spelronde is 'een dag', die bestaat uit 3 dagdelen. Het doel is dat je aan het einde van die dag zoveel mogelijk voldoening (💖) hebt verzameld, door slim jouw energie (⚡) in te zetten.

Wat ligt er op tafel?

1Elke speler heeft 5 fiches. Haal ook de spelregel-kaarten uit het spel. Daarmee kun je tijdens het spel de regels nog even checken. Leg tot slot ook 5 dobbelstenen op tafel.

2Pak de ochtend-, middag- en avondkaart en leg deze onder elkaar op tafel. Schud de rest van de kaarten en leg achter elk dagdeel 5 van die kaarten, met de achterkant naar boven.

3Op de ochtend-, middag- en avondkaart staat hoeveel van die 5 kaarten je nu mag omdraaien. Dat zijn er 3 in de ochtend, 2 in de middag en 1 in de avond.

Energie inzetten

4De 5 fiches die je hebt zijn samen jouw energie (⚡) voor de hele dag. Je bepaalt zelf hoeveel energie je elk dagdeel wilt inzetten. Elke speler kiest nu een aantal fiches om voor de ochtend in te zetten. Alle spelers schuiven die fiches op hetzelfde moment naar voren.

5De speler met het laagst aantal fiches mag beginnen. Pak net zoveel dobbelstenen als het aantal fiches dat jij hebt ingezet. Daarna gaan we met de klok mee naar de volgende spelers.

6Hebben meerdere spelers hetzelfde lage aantal fiches ingezet? Dan mag je als groep zelf bepalen wie mag beginnen (zonder ruzie te maken 😤).

Kaarten pakken

7Draai nu alle kaarten van dit dagdeel om, zodat ze met de voorkant naar boven liggen.

8De speler die aan de beurt is, rol de dobbelstenen en kijkt hoeveel ogen er worden gegooid.

9De speler kijkt welke activiteiten op de kaarten te doen zijn binnen het gegooide aantal ogen. Je ziet op de kaarten hoeveel energie (⚡) ze kosten. Als je een hoog aantal ogen hebt gegooid, kun je misschien ook meerdere kaarten pakken.

10Kijk goed hoeveel voldoening (💖) elke activiteit oplevert. Uiteindelijk wil je zoveel mogelijk van die punten verzamelen! Pak je kaarten die je hebt gekozen van tafel en bewaar ze zelf.

11Hoe vermoeiend zijn de gekozen kaarten eigenlijk voor jou in het echt? Deel vooral jouw ervaringen met de andere spelers.

12Zijn er geen kaarten die je kunt pakken? Helaas! Dan heb je dit dagdeel niet genoeg energie en gaat de beurt naar de volgende speler.

Verschillende kaarten

13De meeste kaarten zijn vrijblijvend; je mag ze pakken als dat kan. Maar: er zijn ook een aantal verplichte activiteiten. Want sommige dingen op een dag moet je nu eenmaal doen, of je wilt of niet. Ligt er zo'n kaart op tafel en ben jij aan de beurt? Dan moet je die kaart pakken. Je mag daarna nog wel gewoon andere kaarten pakken als je daar genoeg energie voor hebt.

14Elke speler hoeft maar 1 verplichte activiteit te pakken, dus als er meerdere zijn, zal de volgende speler ook zo'n kaart moeten pakken.

15Ligt er een Maak-je-eigen-kaart-kaart op tafel? Scan de QR-code met je smartphone en maak razendsnel je eigen kaart. Dat levert niet alleen punten op, maar jouw kaart zit daarna ook nog eens in het spel.

16Zie je een andere kaart met een QR-code? Als je die kaart kiest, trek je een willekeurige kaart die iemand anders heeft gemaakt. Kijk of je genoeg energie voor deze kaart hebt. Zo ja, pak de kaart en onthoud goed hoeveel voldoening die kaart oplevert (of maak een screenshot met je telefoon). Zo niet, leg de kaart dan terug en pak eventueel nog een andere kaart van tafel waar je wél energie voor hebt.

De dag doorkomen

17Speel op deze manier de 3 dagdelen, tot de dag compleet is. Wie heeft er aan het einde van de dag de meeste voldoening (💖) behaald?

18Je kunt na 1 dag stoppen, maar we raden aan om tenminste 3 hele dagen te spelen. Dan heeft iedereen voldoende kans om als uiteindelijke winnaar uit de bus te komen.

19De speler die uiteindelijk de meeste voldoening (💖) heeft behaald, is de onbetwiste winnaar en krijgt eeuwige roem.

Strategie

De dobbelstenen in dit spel bepalen hoeveel energie je elke dag hebt. Dat is onvoorspelbaar, net als in het echte leven. Zo bepalen de dobbelstenen veel, maar zeker niet alles; je kunt verschillende strategieën proberen. Denk slim na over hoeveel energie je per dagdeel inzet. Alles mag: een beetje, niets of alles? Jij bepaalt! Kijk ook hoeveel energie de volgende speler heeft; misschien kun je wel de enige kaarten wegkapen die deze speler zou kunnen pakken. 😇

Partners
Ondersteund door
Website: Open Concept — Illustratie: Lotte Dijkstra